Hem

En deltävling kvar i Sydsvenska Rallycupen 2018

Sydsvenska Rallycupen körde sin femte deltävling då SMK Hörby arrangerade klassiska TV-Svängen för 54:e gången den 1 september.

Hörbys tävling skiljer sig från de flesta andra i Småland och Skåne med en vägkaraktär som för de aktiva tillbaka till 70-talet. Krokigt och bökigt men också betydligt långsammare vilket gör att alla får köra med större eftertänksamhet för att bilen skall hålla ända in i mål. Ingen av sträckorna hade en snitthastighet över 100 km/h vilket är mycket ovanligt och värt att notera.

Tävlingen vanns för tionde gången av Stoffe Nilsson, Hässleholm denna gång med Jesper Johansson som bisittare. Stoffe tog direkt på SS 1 en åtta sekunders ledning före Robin Adolfsson/Nicklas Ottosson, Wäxjö, en ledning som successivt utökades till tjugo sekunder i mål. Detta motsvarar cirka en halv sekund per kilometer att jämföra med 0,8 sekunder i Skilling 500 så kanske har de nymappade tio hästkrafterna gjort lite nytta. Joachim Grahn/Per B Andersson kom trea ytterligare trettio sekunder bakom.

Inför sista tävlingen Rally Blekinge har Robin en knapp, men dock, ledning i den totala prispottslistan. Bara åtta poäng skiljer ner till Henrik Levin på andra plats.
Men eftersom det i Rally Blekinge finns 130 poäng att kämpa om är inget klart än. Det är faktiskt så att rent teoretiskt, om precis allt går hans väg, kan nummer tjugofem i listan, Bo Karlsson, Ryd ta sig ända upp till första platsen.

I Ungdomsklassen stod, för dagen, Calle Carlberg och pappa Torbjörn för en helt överlägsen körning. Sex raka sträcksegrar ledde fram till seger före Simon Axelsson/Joakim Svensson, Älmhult som vann klubbmästerskapet före Sebastian Lindeborgh/Markus Svensson på tredje plats.

I A-förare 2WD fick i Hörby Mattis Olsson/Marcus Sundh, Gullabo, allt att fungera och segern kunde äntligen bärgas igen efter en tids oflyt. Många SS mil under hösten har gjort att lägstanivån har höjts ordentligt. Frågan är väl hur det hade gått om inte klubbkamraten Simon Karlsson/Tobias Steen mjukrullat bilen i en sankmark på SS 1 då de efter det tog ett antal sträcksegrar. Två blev nu Pontus Berglund/Julia Thulin, trea Johan Kastenman/Johan Svensson, Kristianstad och på fjärde plats kom Viktor Karlsson/Erik Lindfors, Nybro. Alla dessa tre var väl värda sina framgångar efter ett år av mycket strul och bekymmer.

Vi skall kort presentera dagens tvåa Pontus Berglund. Trots att han bara är 24 år har han kört rally i nio av dessa. De första åren med pappa Peter i högerstolen men den är nu överlämnad till sambon Julia Thulin. Ett samarbete som enligt båda fungerar bra. Julias arbete som servicerådgivare gör att hon säkert är van att hantera stressiga situationer och kunder med höga krav, en bra kombo för en notläsare. Pontus är buss- och lastbilsmekaniker på Scania så inget skruvande bör vara honom främmande.

Efter några år med otrimmade bilar så tog Pontus 2015 steget till Grupp H och det naturlag valet var att fortsätta med Volvo.

- Inför 2018 byggdes ny bil men med två motorras och två växellådshaverier så kom lördagens framgång verkligen i rätt tid, berättar Pontus. Nu ser vi fram mot Mästarmötet och sedan avslutningen i Rally Blekinge. Nästa år är lite oklart, visst vore det roligt att ha en bil som funkar internationellt och då är ju R2 ett bra val, vi får se.

Pontus avslutar med att tacka alla som stöttar och hjälper honom allt från morfar Göran till pappa Peter och alla sponsorer och, förstås, sambon Julia.

I 2WD för B-klassen startade Peder Johansson/Kristian Florén, Kullings bäst men från och med SS2 var ledningen övertagen av Simon Magnusson/Christoffer Svensson, Älmhult och de slutade som segrare tolv sekunder före Peder. Andreas Axelsson/Jonas Bergman blir mer och mer överens med sin ex-Johannesson Kit Car Golf och kom in på en tredje plats några sekunder före Fredrik Karlander/Victor Svensson, Toarp. Samman lagt i B-klassen leder fortfarande Björn Borgkvist, Olofström inför sista tävlingen, en tävling där vi redan nu vet att Björn får 107 poäng då han som biträdande tävlingsledare faller in under SSRC-reglerna om chefsfunktionär i egen tävling. Med tjugotre poängs ledning och 130 poäng att slåss om kan alla med lite huvudräkningsförmåga inse att det kan bli ”olidligt spännande”

I den trimmade C-klassen tog Victor Hansen/Ida Lidebjer Granberg sin fjärde seger för säsongen och fortsatt ledning totalt i klassen. Överraskande två var Lukas och Magnus Hägg, Trelleborg som körde sin andra tävling med nya Ford Fiesta R2. Lukas gjorde sin tävlingsdebut 2016 i Ungdomsklassen och radade strax upp en lång serie andraplatser, men oftast, som idag, med Victor Hansen före sig på första platsen. Trea blev Bo Karlsson/Madeleine Ruud Nielsen, Ryd.

I standardklasserna var det huvudsakligen väntade segrare. VOC Grupp F för A-förare vanns av hemmaföraren Henrik och Ida Levin som nu bor 15 mil från Hörby men med rötterna där och till och med egen hemmasträcka med i tävlingen gav de inte störste utmanaren Patrik Fredriksson/Oskar Hedén, Fryksdalen någon chans även om de släppte tio sekunder på sista sträckan. En välkommen come-back, både för honom och oss andra, gjorde alltid lika positive Ola Wingren/Anders Östberg med resultat en tredje plats!

Får nog ta tillbaka att alla segrare var väntade när vi kommer till VOC för B-förare. Efter att tidigare legat på placering fyra till sex körde nu Filip Svensson/Pi Hellberg, Eslöv in som segrare drygt sju sekunder före Fredrik Persson/Johan Haak, Simrishamn och 22 sekunder före trean Arvid och Carl Tobiazon.

Emil Karlsson/Filip Henningsson, Ljungby hade i C-klassen en fight med Skillingaryds Simon och Daniel Bolsgård och kunde till slut vinna med drygt åtta sekunder och skuggar med det totalledaren i klassen Simon och Anton Johansson, Växjö som för dagen blev trea drygt halvminuten efter.

I Grupp E för A-förare hade Jesper Larsson/Danny Holgersson, Kristianstad en sekundstrid med Erik Ohlsson/Daniel Wärnlund, Gullabo. Knappt sju sekunder blev det till slut och med Carl Ryke/Joakim Anmar, Karlskrona ytterligare sju sekunder bakom. Jesper är förstås en av de som också har chans att ta hem hela Prispottslistan bara 24 poäng bakom ledaren Robin Adolfsson inför avslutningen i Rally Blekinge.

I B-klassen höll det hela vägen hem för Erik Sundqvist/Max Salomonsson, Ljungby och segern blev 22 sekunder före Keith och Jane Wennberg, Skillingaryd och mycket glädjande Josefin Ingvarsson/Felicia Arvidsson, Hässleholm på tredje plats.

Sebastian Dahl/Björn Johnsson, Hästveda gjordei C-klassen sitt bästa resultat någonsin med sin seger i TV Svängen. Tidigare fjärdeplatser bleknar i glansen från en överlägsen seger, nästan en minut före Linus Hedström/Simon Liljekvist Brinkarna. Johan Widerberg/Peter Olsson, Simrishamn blir trea före Per Johansson/Tobias Wingårdh, Kind. Johan är den som ligger högst i totalen strax för Per.

Den 22 september körs alltså sista deltävlingen i årets SSRC, Rally Blekinge. Serien blev på grund av vädret en tävling kort då Simrishamn fick ge sig för den långa vintern. Vädret och torkan gjorde också att Mästarmötet fick flyttas och nu körs redan kommande helg den 15 september. Välkomna till Millebygden, första kvalheat startar klockan 14.